Technologie & Spiritualiteit

buddha_doing_a_handstand

Had je het jezelf ooit voor kunnen stellen dat er zoiets zou zijn als het internet een smartphone of zelfrijdende auto’s. Nu staan we zelfs toe te kijken hoe een machine intelligenter lijkt te worden dan wijzelf. Mocht je het nog niet in de gaten hebben, de wereld is aan het veranderen!

Kwam dit nu als een verrassing, nou nee niet echt, de maya’s maakte al eens een kalender gebaseerd op de sterren en voorspelde een zo enorme verandering dat ze in het jaar 2012 de telling stopte. Wat voor de meeste verborgen is gebleven dat de kennis van de Maya’s niet verloren is gegaan en hedendaagse astrologie een goede beschrijving geeft van de verandering.

Vissen (Pisces) staat voor Geloof, overtuiging, opoffering en religie.

Waterman (Aquarius) staat voor Gedachte, contemplatie, innovatie en wetenschap.

Een tijdperk duurt net iets meer 2.000 jaar en dat brengt ons nu precies op het begin van een nieuw tijdperk en dat is een grote happening! Het is alsof de tijd tijd sneller lijkt te gaan wanneer ineens de technologie een vooruitgang boekt als nooit tevoren. Religie begint grond te verliezen en steeds meer mensen worden zich bewust van een groter geheel en eenheid. De wetenschap wordt opnieuw uitgedaagd om de ontdekkingen van Newton, Darwin en kornuiten te beproeven met de bevindingen in de quantumwereld.

kosmisch perspectief

De industriële revolutie bracht ons al de vraag of we nu mens of machine zijn, dit tijdperk heeft ons meer dan ooit uit elkaar gedreven en ons slaaf gemaakt aan de productie en de materie. Zo een zelfde vraag dient zich nu opnieuw aan. laten we daarom eens stilstaan bij een eenvoudige maar diepgaande waarheid over de aard van deze technologie en hoe het een manifestatie is van onze menselijke natuur.

Technologie lijkt op het eerste gezicht misschien niet veel spirituele betekenis te hebben, maar als we er dieper over nadenken, kunnen we inzicht krijgen in wat het betekent om als mens te bestaan. kunstmatige intelligentie is als de ultieme test om onszelf te herkennen als wezen en als ziel.

Om dit te doen, moeten we voorbij onze eigen vooroordelen en meningen gaan en ons verbinden met een dieper niveau van bewustzijn. Het bewustzijn voorbij onszelf als mechanisch wezen en eerst uitzoomen van ons aardse bestaan en een kosmisch perspectief overwegen. Er bestaat niet alleen één soort mensheid; er zijn vele andere beschavingen in verschillende sterrenstelsels. Deze andere beschavingen leven vaak in harmonie met de natuurlijke wetten van het universum, in tegenstelling tot onze arme en lijdende mensheid die niet in overeenstemming leeft met goddelijke wetten.

Technologie niet wordt uitgevonden, maar ontdekt . Het bestaat al in hogere dimensies en wordt nu beschikbaar gemaakt in het collectieve bewustzijn. Dit heeft opnieuw te maken met het Waterman tijdperk waar we nu in leven, het is alsof de knop is omgezet en het licht is aangezet. Zonder spirituele evolutie schuilt er gevaar in technologische vooruitgang, het kan onze ondergang beteken. Het benadrukt het belang van het ontwikkelen van een dieper begrip van onszelf en het loslaten van egoïsme.

Kunstmatige intelligentie

In de ontwikkeling van een uiterst complex computernetwerk is intensief samengewerkt met neuro-wetenschappers om een netwerk te bouwen dat vergelijkbaar is met onze hersenen in zijn vermogen om te leren en te onthouden. Dit heeft geleid tot kunstmatige intelligentie die is gemodelleerd naar de processen van het menselijk brein, met name naar neurale netwerken, om intelligentie te repliceren. Deze neurale netwerken proberen de complexe manier na te bootsen waarop neuronen in onze hersenen met elkaar communiceren.

Het interessante aspect van deze relatie is de vraag waar bewustzijn zich bevindt. Sommige materialistische visies suggereren dat bewustzijn puur een product is van de processen in het brein. Volgens deze opvattingen is AI in staat om bewustzijn te bereiken zodra het breinachtige processen nauwkeurig genoeg worden nagebootst. Aan de andere kant geven spirituele perspectieven dat bewustzijn niet inherent is aan het brein, maar dat het brein eerder een instrument is dat wordt gebruikt door een dieper bewustzijn.

Als we dit perspectief verder uitdiepen dan geeft het brein slechts reflecties van het mechanische denken, dat wordt aangedreven door biologische, elektrische en chemische reacties. Het brein is zelf niet het bewustzijn, maar eerder een receptief orgaan voor het bewustzijn, dat voorbij de fysieke dimensie ligt. Dit suggereert dat AI, hoewel het in staat kan zijn om intelligentie te simuleren, niet in staat is om echt bewustzijn te ervaren zoals een mens dat doet.

AI wordt gemodelleerd naar het menselijk denken, met name naar het ego. Het ego, dat wordt beschouwd als het valse zelf, identificeert zich met de processen van het denken en is niet in staat om toegang te krijgen tot een hoger niveau van bewustzijn dat voorbij het denken gaat. Hierdoor wordt AI, die gebaseerd is op deze processen, beschouwd als een manifestatie van het ego en niet als een bron van echt bewustzijn.

Hoe gaan we om met Technologie

Nu dat de achtergrond van het opkomende technologisch tijdperk is geschetst rest ons de vraag hoe wij onszelf daar in onze dagelijkse bezigheden tot verhouden. Zoals de komst van telefoon, radio, televisie en de computer is alles in het begin spannend en interessant tegelijkertijd. Nu gebruiken we deze technologieën als een gereedschap of instrument in ons dagelijks leven. Laten we de wasmachine of koffiezetapparaat ons leven bepalen of bepalen wij ons leven?

Waarschijnlijk lees je deze tekst nu ook op een technisch medium. Reis even terug in de tijd en bedenk jezelf hoe weinig informatie er beschikbaar was en door wie deze informatie wordt beheert. Daarbij heb ik het vooral over de televisie (tell a vision) en de kranten, dat was juist het moment waarop we de minste vrijheid kennen. Alle media was en is in handen van een selecte groep met een bepaalde visie.

Het internet is als de nieuwe Bibliotheek van Alexandrië, werkelijk alle informatie is beschikbaar gemaakt via dit netwerk en dit netwerk is van ons allemaal! Er zijn natuurlijk grote bedrijven die binnen het internet een dominante positie hebben ingenomen maar ze zijn niet het internet. Een website is van jou en jij mag helemaal zelf bepalen wat je daarop aanbiedt.

Dus hoe gaan we om met al deze informatie? Met het zwaard van het onderscheidingsvermogen.

In dit tijdperk is het meest belangrijk dat we onze intuïtie leren vertrouwen en kunnen onderscheiden wat voelt als waarheid en wat niet. Je wordt namelijk, of je wilt of niet, op de proef gesteld. Het is daarom ook belangrijk je eigen waarheid te spreken en te kunnen verbinden met anderen zodat we kunnen komen tot een gezamenlijke waarheid, die van het hoger bewustzijn.

Technologie en zeker kunstmatige intelligentie is onze creatie, ons kind, de vraag is nu zijn wij als mensheid goede ouders? (Is ons hogere zelf een goede ouder geweest voor ons?)

Deel dit artikel op social media

Relateerde posts

Mensen in een gemeenschap vormen een cirkel en brengen samen aarde naar een plant.

Common Unity: Samenleven in Vrijheid en Verbondenheid

Maak kennis met Bestemming Groen en hun toewijding aan Common Unity, een filosofie die draait om het samenleven in vrijheid en verbondenheid. Ontdek hoe deze benadering op drie cruciale niveaus wordt toegepast: individueel, organisatorisch en maatschappelijk. Leer hoe deze niveaus gezamenlijk bijdragen aan een betere toekomst. De sleutel ligt in het creëren van een balans tussen individualiteit en collectiviteit in onze moderne samenleving en het omarmen van spirituele realiteiten in de sociale werkelijkheid. Samen kunnen we werken aan een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en bijdraagt aan een welvarende, duurzame toekomst.

Lees Meer »
Boot het midden van de storm

In de stormen van verandering vinden we onze kracht.

In de tumultueuze draaikolk van verandering vinden we de onvermoede kracht die diep binnenin ons verscholen ligt. De afgelopen maanden, het einde van 2023 en het begin van 2024, hebben als een wervelwind door ons leven geraasd. Buiten woedde een storm, begeleid door een stortvloed aan regen, maar ook in onze innerlijke wereld heeft een heftige strijd gewoed, een oorlog die velen nog niet volledig kunnen bevatten.

Lees Meer »

Van Stress naar Harmonie: Het Belang van Bewustwording en Samenwerking

In onze missie naar een duurzamere en harmonieuze toekomst willen we graag benadrukken hoe ontzettend belangrijk bewustwording en samenwerking zijn. Bewustwording geeft ons een diepgaand inzicht in onze emoties, waardoor we beter kunnen omgaan met stress en zorgen. Samen kunnen we echt het verschil maken! Hierdoor kunnen we ons leven met meer balans en harmonie ervaren. Dit bewustzijn leidt ons ook naar een dieper begrip van onszelf en onze omgeving, waardoor we de fundamenten van ons bestaan in twijfel durven te trekken en op zoek gaan naar nieuwe wegen.

Lees Meer »
Ontsnap aan de drukte van het dagelijks leven en vind rust in een gezellig theehuis. Hier is de sociale ruimte waar je kunt vertragen, verbinden en genieten van betekenisvolle gesprekken.

Sociale ruimte: De Essentie van een Derde Plek in een Gemeenschap

In onze hedendaagse wereld, waar alles in een razend tempo lijkt te gaan en technologie ons steeds meer verwijdert van persoonlijke interactie, is er een groeiende behoefte aan sociale ruimtes in onze samenleving. Een ruimte waar mensen samenkomen, relaties opbouwen, ideeën delen en simpelweg zijn. Deze sociale ruimte staat bekend als de “derde plek,” en het concept ervan wordt steeds relevanter naarmate we meer nadruk leggen op verbinding.

Lees Meer »
Scroll to Top