Bestemming Groen

Sebastiaan Castenmiller

Sebastiaan Castenmiller

Hoi, mijn naam is Sebastiaan, opgegroeid in Brabant. In een kleine boerengemeenschap genaamd Koolwijk in een 400 jaar oude boerderij aan de bosrand. Ik kom uit een creatieve familie met een kunstenaar als Opa en mijn ouders, die de oude boerderij hebben omgetoverd tot een klassiek moderne woning.

Ik heb mijn studie elektro en elektronica gevolgd met een focus op computertechnologie. Jarenlang heb ik succesvol gewerkt in technische ondersteuning. Uiteindelijk begon ik als projectleider in een internationaal bedrijf. Mijn leven was volgens het boekje met een koophuis, rijkelijk gevuld met alles wat we nodig hadden en met een vette bak voor de deur. Alle reden om tevreden te zijn, maar er speelde nog wat anders….

Niet helemaal in het plaatje

Op de basisschool werd voor mij al snel duidelijk dat ik niet helemaal paste in het plaatje. Ik hield me vaak op de achtergrond, maar was geen muurbloempje. Ik zag de zin niet in van het streven naar hoge cijfers. Vanaf de middelbare school paste ik een andere strategie toe en probeerde erbij te horen. Ik spijbelde vaak en zat te kaarten en roken met de bovenbouw. Uiteindelijk maakte ik mijn MAVO af op een kleinere school waar ik meer uitdaging en aandacht kreeg.

Na de MAVO had ik nog geen idee welke kant ik op wilde. Ik koos voor een opleiding elektrotechniek, maar de theoretische randinfo interesseerde me weinig. Ik wilde dingen zelf ontdekken. Na een tussenjaar stage koos ik voor elektronica en leerde hoe machinetaal werkt – een stevige basis voor mijn latere ICT-werk.

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik me begon af te vragen hoe systemen eigenlijk werkten. Mijn moeder raakte geïnteresseerd in spiritualiteit en natuurgeneeskunde, wat mijn wereldbeeld vormde. Ik was en ben nog steeds altijd op zoek naar meer informatie om de puzzel compleet te maken.

Na wat omzwervingen ging ik voor een multinational in de ICT werken. Hoewel een fijne werkplek, zag ik bedrijfsovenames, gesloten kantoren en burn-outklachten bij collega’s. Bij de invoering van een bonus systeem was ik stellig dat ik dan maar geen bonus wilde hebben  – mijn manager moest erom lachen en uiteindelijk kreeg ‘m toch.

Ik ben een veelzijdig persoon met een diepe fascinatie voor technologie en wetenschap. Mijn passie ligt in het stellen van belangrijke vragen en voortdurend bezig zijn met het vergaren van kennis. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inzichten en ben een sterke conceptuele denker.

De Roep van Nieuw-Zeeland

Van kinds af aan, ongeveer drie jaar, sprak ik al over Nieuw-Zeeland. Er was iets met mij en dat land en ik wilde gaan ontdekken wat het land mij te vertellen had. Samen met mijn partner maakte ik een reis naar de andere kant van de wereld. Na de reis van twee maanden door Nieuw Zeeland zat ik weer terug in Nederland. Zittend aan mijn bureau vroeg ik me af; Wat als ik zestig ben en ik zit nog steeds achter m’n laptopje, heb ik dan uit het leven gehaald wat er in zit?

De keuze diende zich aan. Ik nam afscheid van mijn werk, liet mijn relatie los en een jaar later stond ik op het vliegveld voor een enkele reis Nieuw-Zeeland.

Mijn doel was er te gaan wonen en een verblijfsvergunning te verkrijgen. Anderhalf jaar heb ik gewoond en gewerkt in Wanaka, een klein toeristisch dorpje waar je kunt snowboarden en waterskiën op dezelfde dag! Ik vond daar vrij snel een baan in de ICT die me toegang gaf tot de residency papieren en deze heb ik ook behaald.

De intensiteit van mijn keuze gaf hoge hoogtes en diepe dalen en ik wilde niet opnieuw mijn leven geven om geld te verdienen, daar wilde ik me juist van bevrijden. Daar kwam ik weer helemaal in vast te zitten en er knakte iets in mij.

Zo nam ik ontslag en verliet Wanaka en kwam op een punt van wederom een nieuw begin maken. Mijn reis ging verder naar Nelson, het noordelijkste punt van het zuidereiland, en probeerde daar de draad weer op te pakken. Door te leven zonder financiële middelen kwam ik in contact met bewoners van de River Tribe.

De Rivier Tribe

In het hippiedorp Takaka bestaat een plek aan de rivier omgeven door groen waar men in zelfgebouwde hutten aan de rand van de rivier leeft. De rivier treedt in de winter ver buiten zijn oevers terwijl in mid zomer niet meer dan een bruinig beekje overblijft.
De hutten zijn gebouwd op palen en veelal gemaakt van pallets en zeilen. De bevolking van de River Tribe, zoals de nederzetting heet, gaat net zoals de rivier maar dan tegenovergesteld. In de winter vind je er een enkeling maar in de zomer is het overstroomd met mensen.

Een vol jaar woonde ik in de River Tribe, van winter tot winter. Een community zonder regels, een free for all, met de nodige spanningen maar vooral ook veel verbroedering, spirituele verbondenheid en een diepe verbintenis met de Maori cultuur.

Om te kunnen voorzien in voedsel wordt in dat gebied gejaagd, gevist, gedoken en verzameld. Nieuw Zeeland is een land van overvloed; een rijk maritiem leven, wilde geiten, zwijnen en herten. Daarnaast is er een rijk plantenleven, dat ons de nodige voedingsstoffen biedt.

Te Paard

Na vier jaar in Nieuw-Zeeland te hebben geleefd ben ik teruggekeerd, naar Nederland. Enerzijds voor mijn familie, anderzijds om het ruimtelijke van Europa op een nieuwe manier nu te ervaren.

Terug in Nederland kostte me veel tijd om te kunnen wennen aan het leven hier. Ik deed mijn best maar het lukte niet echt meer. Voor een klein servicebedrijf ben ik vier dagen per week gaan werken als IT specialist en kwam weer veel in contact met klanten en collega’s. Het gaf me niet meer dezelfde voldoening.

Ik voelde de drang om een nieuw doel te stellen en uiteindelijk besloot ik om een reis van minstens 1200 mijl te maken, helemaal te paard. Gedurende bijna een jaar heb ik naast mijn werk intensief gestudeerd op het gebied van natural horsemanship.

Tijdens deze periode heb ik waardevolle inzichten opgedaan over energiewerk en non-verbale communicatie met paarden. Op het moment dat het tijd was om te vertrekken, veranderde er iets in de wereld…

Sebastiaan Castenmiller met wit paard

Een Portugese Etappe

De pandemie kondigde zich aan. Met mijn Volkswagen-campertje vertrok ik, samen met een vriendin, naar Portugal. Ik woonde er twee jaar.
Het is een plek waar veel mensen zich verzamelden om de regels van Europa te ontlopen.
Tegelijkertijd een plek om nieuwe initiatieven te starten, uit te werken en te manifesteren.

Daar ontmoette ik Maria. We zijn samen gaan werken in een opstartend schoolproject.
In die periode meldde onze kater Pico zich. Geboren als straatkat op het Portugese platteland vond hij bij ons zijn plekje en is sindsdien onze trouwe metgezel.

Met ons drieën in de toch al kleine Volkswagen Transporter besloten we elders te gaan verkennen. We wilden verder. Voor pakweg drie maanden reisden we via Frankrijk en Tsjechië om in Polen te komen. Ongeveer een half jaar leefde we daar in de buurt van Warsaw.

Het Heden en de Toekomst

Mijn verhaal draait om de kern van mijn innerlijke reis, een zoektocht naar vrijheid, betekenis en verbinding. Bereid om alles los te laten, weer vanuit niets weer op te bouwen. Vertrouwen aan de stroom van het leven dat ik dat mag volgen. Het levendige van mijzelf tot leven te brengen.

Vanwege mijn sterke verlangen om de diepere betekenis van het leven te begrijpen, heb ik veel tijd besteed aan het lezen en bestuderen van westerse esoterie en antroposofie. Nu, terug in Nederland met Maria aan mijn zijde, voel ik sterk de drang om mijn rijke levenservaringen, culturele wijsheid en waardevolle kennis te delen.

Geïnspireerd door mijn ervaringen en avonturen, en een verlangen om bij te dragen aan gemeenschappen, sta ik klaar om nieuwe wegen van creativiteit en betekenis te verkennen, en zo een positieve impact te creëren in de levens van velen.

Waarden

Vindingrijkheid

Van niets, iets te kunnen maken. Een creatieve, niet-conventionele oplossing voor een praktisch probleem geeft me voldoening. Ik ben in vele markten thuis, van elektro en computertechnologie tot houtbewerking, steen en metaal. Alles op mijn eigen vindingrijke manier.

Natuur

Opgegroeid op het platte land met bos en heide als mijn achtertuin heb veel gespeeld, ontdekt en gebouwd. Ik vind het heerlijk om te dwalen, uren rond te wandelen en de natuur in me op te nemen. Nieuw-Zeeland heeft me een nog veel diepere connectie leren kennen met duizenden jaren oude regenwouden, daar voel ik me echt thuis.

Openheid

Een conceptueel denker, iemand die de grote vragen stelt en van het grotere geheel naar de details toewerkt. Leren zal nooit stoppen, er is nog zoveel te ontdekken, iedere dag brengt weer een nieuw inzicht.

Simplicity

Het simpelste antwoord is de juiste, is een wijsheid waarbij ik leef. Hoewel ik zelf soms geneigd ben om dingen onnodig gecompliceerd te maken door alle aspecten te willen zien, is het doel altijd om tot de kern te komen.

Spiritualiteit

Het herkennen van het goddelijke in eenieder en de spirituele wetenschap die daar deel van uitmaakt.

The Writing Table

In de vroege fase van mijn avontuur ben ik begonnen met bloggen. Aanvankelijk waren het voornamelijk verhalen, maar later heb ik me meer gericht op het schrijven van poëzie, waarin ik probeer emoties vast te leggen. De teksten heb ik in het Engels geschreven.

www.thewritingtable.com

Scroll to Top