Mijn Impostor-syndroom als Superkracht

Een jongen die gefascineerd naar zijn draken kijkt.

Ik heb door de jaren heen zoveel zakelijke ideeën gehad – van het runnen van mijn eigen IT-dienstenbedrijf tot het dromen van het lanceren van e-commerce winkels en online productlijnen. Elke keer raakte ik vol met motivatie en ondernemende energie. Ik verslond elke kennis over de industrie, leerde mezelf webdesign, marketing, dropshipping – noem maar op.

Maar dan, onvermijdelijk, kwam mijn innerlijke criticus tevoorschijn met een stortvloed aan twijfels en kritiek. “Dit zal de mensheid niet echt helpen,” zou het zeggen. Of “Verkopen en geld verdienen is slecht.” De belangrijkste struikelblok leek altijd een knagend gevoel te zijn dat ik zelf niet echt “geslaagd” was, dus hoe zou ik anderen kunnen helpen om hetzelfde te doen?

In plaats van dat het me lamlegde, heb ik echter geleerd om dat impostor-syndroom als een superkracht te herformuleren. Mijn gevoel van ontoereikendheid en de wens om mezelf “waardig” te bewijzen, dreef me naar eindeloze leertrajecten. Ik werd geobsedeerd door niet alleen bedrijfsoperaties te begrijpen, maar ook elke mindset-tool te verkennen, elk financieel paradigma, elk ander perspectief op rijkdom.

Een van de grootste inzichten die naar voren kwam? Begrijpen hoe investeringen en grote bedrijven echt werken. Ik realiseerde me dat veel bedrijven die we idealiseren verstrikt zijn in schokkend ongezonde, ongelukkige overeenkomsten en praktijken achter de schermen. Mijn definitie van “succes” verschoof van gewoon rijk zijn naar slim zijn – het creëren van een levensstijl van vrijheid en autonomie om te doen wat ik echt liefheb.

Op veel manieren is mijn impostor-syndroom zowel een hindernis als een motiverende kracht geweest. Het hield me in een eindeloze lus, van project naar project bewegen zonder iets te lanceren. Maar het vulde ook mijn gereedschapskist met onschatbare kennis over geldmindsets, beperkende overtuigingen, de wortels van financiële intelligentie en bewustzijn van rijkdom.

Voor iedereen die worstelt met zelftwijfel op hun ondernemende reis, is mijn advies dit: Pauzeer en besteed tijd aan het bestuderen van het grotere plaatje eerst. Begrijp op een diepgaand niveau hoe geld, investeringen, bedrijven en rijkdom echt werken – niet alleen tactisch maar ook psychologisch. Bouw die basis van financiële bewustwording en overvloedmentaliteit. Dan kun je verder gaan met heldere ogen, immuun voor de zelf-saboterende fluisteringen van impostor-syndroom.

Echt financieel slim en bewust zijn betekent het combineren van het rationeel begrijpen van hoe financiële markten opereren met een innerlijke herprogrammering van beperkende overtuigingen over geld. Ik moest enkele diepgewortelde vijandigheden die ik over rijkdom had, onder ogen zien – op een gegeven moment veroorzaakte dit mentale virus over geld als negatief beschouwen dat ik een tijdje op straat leefde.

Die ervaring bood me echter een verhelderend nieuw perspectief op overvloed. Ondanks het ontbreken van materiële middelen voelde ik een onbeperkte vrijheid, losgekoppeld van maatschappelijke constructen. De vriendelijkheid van vreemden en de overvloed van de natuur voorzagen in mijn behoeften. Ik realiseerde me dat geld slechts een energiestroom is, en door de blokkades binnen mezelf te identificeren, kon ik loskomen van consumentenconditionering.

Met deze moeizaam verworven kennis heb ik een geheel nieuw kader kunnen opbouwen voor het evalueren van financiële intelligentie, bewuste rijkdom en kansen. Wanneer die oude gevoelens van “impostor” zijn opkomen, kan ik ze door een hoger lens bekijken. Potentiële zakelijke ideeën zijn geen angstaanjagende struikelblokken naar corruptie, maar mogelijkheden om passie met winst te verenigen op een ethische, empowerende manier.

De waarheid is dat we niet vastzitten in een hiërarchisch systeem – onze percepties van gebrek en beperking zijn een keuze. Mijn doel nu is om anderen door dit doolhof te begeleiden, geldmentale opvattingen te demystificeren en impostor-syndroom te vernietigen. Ik wil gemeenschappen creëren waar we onze ambachten en roepingen kunnen nastreven, overvloedig kunnen verdienen en met onbeperkte vrijheid en autonomie kunnen leven. Om te bereiken wat ooit onmogelijk leek door te ontsnappen aan de trance van onwaardigheid.

Al die tijd was ik bang om mezelf een stem te geven. Ik was bang om te schrijven en mensen te vertellen over wat ik had ontdekt. Nu heb ik die angst overwonnen en ben ik klaar om het met de wereld te delen.

Deel dit artikel op social media

Relateerde posts

Mensen in een gemeenschap vormen een cirkel en brengen samen aarde naar een plant.

Common Unity: Samenleven in Vrijheid en Verbondenheid

Maak kennis met Bestemming Groen en hun toewijding aan Common Unity, een filosofie die draait om het samenleven in vrijheid en verbondenheid. Ontdek hoe deze benadering op drie cruciale niveaus wordt toegepast: individueel, organisatorisch en maatschappelijk. Leer hoe deze niveaus gezamenlijk bijdragen aan een betere toekomst. De sleutel ligt in het creëren van een balans tussen individualiteit en collectiviteit in onze moderne samenleving en het omarmen van spirituele realiteiten in de sociale werkelijkheid. Samen kunnen we werken aan een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en bijdraagt aan een welvarende, duurzame toekomst.

Lees Meer »
Doorbraak naar Initiatief en Vrijheid

Hoe vrij voel jij je om initiatief te nemen?

Laten we eens een belangrijke vraag onder de loep nemen: Hoe vrij voel jij je daadwerkelijk om initiatief te nemen binnen verenigingen, op je werk of zelfs in de politiek?  Dit raakt de kern van een model dat diep verankerd zit in onze Nederlandse cultuur – een uitgesproken hiërarchische structuur met managementlagen en een directie aan de top. Dit hiërarchische model is zo diepgeworteld in onze cultuur dat we er van jongs af aan mee zijn grootgebracht. Het is een mentaliteit die we met de paplepel ingegoten krijgen via opvoeding en onderwijs.

Lees Meer »
Een stapel gouden en zilveren munten, omringd door kleine groene planten die opkomen tussen de munten, symboliserend de investering van onze collectieve rijkdom in regeneratieve en duurzame initiatieven.

Betekenisvol investeren: Voorbij Plastic en Kortetermijndenken

De Weg naar een Duurzame, Circulaire Toekomst
In deze tijd van klimaatverandering en overconsumptie is het cruciaal om grondig na te denken over waar we onze gezamenlijke energie en middelen in investeren. Betekenisvol investeren gaat veel verder dan alleen geld – het is een kwestie van waar we onze tijd, aandacht en passie aan wijden.

Lees Meer »
Boot het midden van de storm

In de stormen van verandering vinden we onze kracht.

In de tumultueuze draaikolk van verandering vinden we de onvermoede kracht die diep binnenin ons verscholen ligt. De afgelopen maanden, het einde van 2023 en het begin van 2024, hebben als een wervelwind door ons leven geraasd. Buiten woedde een storm, begeleid door een stortvloed aan regen, maar ook in onze innerlijke wereld heeft een heftige strijd gewoed, een oorlog die velen nog niet volledig kunnen bevatten.

Lees Meer »

Van Stress naar Harmonie: Het Belang van Bewustwording en Samenwerking

In onze missie naar een duurzamere en harmonieuze toekomst willen we graag benadrukken hoe ontzettend belangrijk bewustwording en samenwerking zijn. Bewustwording geeft ons een diepgaand inzicht in onze emoties, waardoor we beter kunnen omgaan met stress en zorgen. Samen kunnen we echt het verschil maken! Hierdoor kunnen we ons leven met meer balans en harmonie ervaren. Dit bewustzijn leidt ons ook naar een dieper begrip van onszelf en onze omgeving, waardoor we de fundamenten van ons bestaan in twijfel durven te trekken en op zoek gaan naar nieuwe wegen.

Lees Meer »
Ontsnap aan de drukte van het dagelijks leven en vind rust in een gezellig theehuis. Hier is de sociale ruimte waar je kunt vertragen, verbinden en genieten van betekenisvolle gesprekken.

Sociale ruimte: De Essentie van een Derde Plek in een Gemeenschap

In onze hedendaagse wereld, waar alles in een razend tempo lijkt te gaan en technologie ons steeds meer verwijdert van persoonlijke interactie, is er een groeiende behoefte aan sociale ruimtes in onze samenleving. Een ruimte waar mensen samenkomen, relaties opbouwen, ideeën delen en simpelweg zijn. Deze sociale ruimte staat bekend als de “derde plek,” en het concept ervan wordt steeds relevanter naarmate we meer nadruk leggen op verbinding.

Lees Meer »
Scroll to Top